ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Odprawa pracownicza
Autor Wiadomość
KasiaS555

Wysłany: 2010-02-08, 12:49   Odprawa pracownicza

Po 2 latach pracy otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony z zachowaniem 2 tygodniowego wypowiedzenia bez podania przyczyny wypowiedzenia. Zatrudniona byłam na czas określony od maja 2005 r. do października 2008r (umowa miała sie skończyć w maju 2009).
Złozyłam pozew do sądu o wypłatę odprawy

Pracodawca odpisał na mój pozew ,że rozwiązał umowe zgodnie z prawem i ja się z tym zgadzam bo w umowie była klauzula o mozliwości wczesniejszego rozwiązania umowy .
Jako drugi argument podał ,że nie było to grupowe zwolnienie więc odprawa się nie należy .
Nic nie napisał z jakiego powodu wypowiedział umowę.
Natomiast ja dale się upieram ,że rozwiązanie umowy na stapiło nie z mojej winy.

1.Jak mam ustalić przyczynę wypowiedzenia, aby wiedzieć, czy należy się odprawa.

2.Czy poza grupowymi zwolnieniami odprawa nie należy się przy indywidualnych zwolnieniach

Dodam ,że wyznaczono już datę rozprawy ale pracodawca nie ustosunkował sie do mojego pozwu w podanym przez sąd terminie i sędzia odroczył rozprawę z jego winy
Trochę się tym ucieszyłam bo stwierdziłam że to działa na moją korzyść ale kiedy wreszcie dostałam odpowiedź na mój pozew mam mieszane uczucia.

Czekam pilnie na odpowiedź i z góry serdecznie dziękuję za pomoc

Kasia1973
Znawca

Wysłany: 2010-02-09, 11:18   

Odprawa należy się przy zwolnieniach również indywidualnych (przy założeniu że pracodawca zatrudnia powyżej 20 pracowników).
W przypadku rozwiązania umowy na czas określony nie trzeba podawać powodu rozwiązania umowy (więc nie wiem jak to jest z odprawą, postaram się dowiedzieć).

Kasia1973
Znawca

Wysłany: 2010-02-09, 11:24   

Odprawę należy wypłacić w sytuacji, gdy firma zatrudnia 20 i wiecej pracowników, zaś wypowiedzenie umowy następuje z winy pracodawcy. Mimo, że w przypadku wypowiadania umowy na czas określony nie ma obowiązku podawania przyczyny, to pracownik moze zgłosić takie roszczenie. Sama odprawa jest uzależniona od rzeczywistych powodów takiego zwolnienia.

KasiaS555

Wysłany: 2010-02-09, 11:32   

Firma odpowiedziała na mój pozew ,że rozwiązała ze mną umowę prawidłowo a rozwiązanie nie nastąpiło jako zwolnienia grupowe.Ale w dalszym ciągu nie podała faktycznego rozwiązania umowy.Co mam zrobic jest szansa walczyć.
Musze się ustosunkować do sądu w sprawie odpowiedzi na mój pozew.
Poradź coś

Kasia1973
Znawca

Wysłany: 2010-02-09, 13:30   

musisz udowodnic, ze chodziło o likwidacje stanowiska
jeżeli nie udowodnisz - odprawa nie należy się
może zgłoś to do pip, pip powinna zbadac do jakiego typu zwolnienia doszło

Kasia1973
Znawca

Wysłany: 2010-02-10, 08:19   

poczytaj:

tnij.org/fthu